Reanimatie door buurtbewoner binnen 6 minuten helpt levens redden.

STICHTING KATWIJK HARTVEILIG helpt HartslagNu en de Hartstichting bij hun missie om slachtoffers van een hartstilstand in heel Nederland binnen 6 minuten de juiste hulp te bieden. Elke week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie en inzet van een AED binnen 6 minuten vergroten de kans op overleving. Daarom werken wij in de gemeente Katwijk Zuid-Holland samen met HartslagNu aan een netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. 


Buurtbewoners in actie

Om levens te redden is snel handelen bij een hartstilstand van levensbelang: 112 bellen, reanimeren en een AED inzetten. De eerste 6 minuten zijn daarin cruciaal. In veel gevallen duurt het langer voordat professionele hulpverleners ter plaatse zijn. Daarom bouwt STICHTING KATWIJK HARTVEILIG in Katwijk aan een goed dekkend netwerk van burgerhulpverleners en openbaar inzetbare AED's. Deze burgerhulpverleners en AED's staan geregistreerd bij het landelijk oproepsysteem HartslagNu.


Reanimeren en AED

Op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt en 112 is gebeld, ontvangen geregistreerde burgerhulpverleners in de buurt een bericht op hun telefoon. In het bericht staat de locatie van het slachtoffer. Meerdere mensen in de omgeving krijgen de oproep. De burgerhulpverleners krijgen de mededeling om direct naar de locatie te gaan of eerst een AED op een specifiek adres op te halen. De kans is groot dat de burgerhulpverleners eerder zijn dan de hulpdiensten en zo de belangrijke eerste minuten kunnen overbruggen. 


Corien van Starkenburg, CDA-wethouder van de gemeente Katwijk: “Door je aan te melden als burgerhulpverlener in onze gemeente kun je levens redden in je buurt. Ik roep alle mensen die recent hebben leren reanimeren op zich te registreren als burgerhulpverlener.”  


Voor wie?

Iedereen van 18 jaar en ouder met een geldig reanimatiecertificaat kan burgerhulpverlener worden. Je staat dan vrijwillig aangemeld bij het oproepsysteem en kunt via de website of app aangeven op welke tijden en adressen je oproepen wilt ontvangen. Ook kun je je GPS aanzetten en zo steeds op je exacte locatie worden opgeroepen. 


Landelijk netwerk

Met een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED's kunnen slachtoffers van een hartstilstand in heel Nederland binnen 6 minuten geholpen worden. Zo kunnen jaarlijks zo’n 2500 levens worden gered. Ook Katwijk is een grote 6-minutenzone waarbinnen iedereen met een hartstilstand binnen 6 minuten de juiste hulp kan krijgen. Help ons Katwijk hartveilig te houden.


Meld u aan!

Heeft u recent leren reanimeren? Meld u dan aan als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl/burgerhulpverlening.

Heeft u zelf een AED beschikbaar? Meld die AED dan aan bij HartslagNu zodat uw AED ook voor de gemeenschap inzetbaar is.

Meer informatie is te vinden op www.katwijkhartveilig.nl. 


Einde bericht/Stichting Katwijk HartVeilig 09/11/19.