dr. J. (Joep) Thijssen - Alrijne Ziekenhuis: 'Die ene keer dat jij als burgerhulpverlener binnen 6 minuten hulp kan verlenen, is letterlijk van levensbelang"

Recentelijk hoorde ik via Henk van Elten over Stichting Katwijk HartVeilig. Als cardioloog sta ik volledig achter dit initiatief binnen de gemeente Katwijk, waar ik toevallig zelf ook vandaan kom. Het is mooi om te zien dat er dankzij de vrijwilligers van de stichting inmiddels al meer dan 100 openbare AED's verspreid zijn door de gehele gemeente, en dat inwoners ook getraind kunnen worden om te reanimeren. Die ene keer dat jij als burger binnen 6 minuten hulp aan een slachtoffer kan geven is letterlijk van levensbelang. Doordat er al gestart kan worden met hulpverlening voordat de ambulance arriveert, wordt de overlevingskans voor iemand met een hartstilstand stukken groter.
In het ziekenhuis hebben wij daardoor meer behandelingsmogelijkheden en is ook de kans op blijvend letsel kleiner. Als cardiologen vinden wij het dan ook goed om te zien dat de maatschappij zo actief bezig is met het voorkomen van plotse hartdood. 
Zorg dus dat je daad bij het woord voegt en volg ook trainingen.

Zo maken en houden wij met zijn allen de gemeente Katwijk een stuk (hart)veiliger

dr. J. Thijssen